Контакт с нас

Семеен Хотел Слаеви
България
Банско
тел. 0749 855 10
0889 29 35 62
0896 688 461
e-mail: venislaeva@abv.bg

ЗА НАСФамилна къща ”Слаеви” се намира на 5 мин. пеша от центъра на града и 10 мин. от начална станция на кабинков лифт.

Къщата разполага със четри двойни стаи, една двойна-студио и едина фамилна стая. За удобство на гостите на къщата всички стаи са снабдени с кабелна телевизия и мини бар. Пред камината на уютната механа в къщата можете да се насладите на типичните кулинарни специалитети.

Три от двойните стаи са спални, една е с отделни легла, всяка със самостоятелен санитарен възел и балкон с изглед към планината.

Двойка студио – обзаведена със спалня, мека мебел /която може да се ползва като допълнително легло за един човек/, хидро- масажор в банята, балкон, подходяща за семейство с едно дете.

Фамилна стая - обзаведена със спалня, мека мебел /която може да се ползва като допълнително легло за двама /, камина и кът за хранене, на първи етаж, без балкон, подходяща за семейство с две деца.За Банско

Банско е важен културен център в региона на Пирин планина. С поред историческите източници, селището е основано около 9-ти, 10-и век след Христа в местност, където са съществували древни тракийски селища. През 18 век бива споменато като голямо процъфтяващо село, с добре развити занаяти и оживена търговия, достигаща чак до Егея и Европа.

В Банско се намира историческо важно училище по изкуствата. През 18-ти и в началото на 19-ти век, талантливи художници и дърворезбари създавали произведения на изкуството в къщите и църквите на Банско, Рилски Манастир, манастирите на Атон, Сърбия и Македония.

Най-известните художници били от клана Молерови, от основателя му Тома Вишанов. През втората половина на 19 век друга група художници под ръководството на Уста Огнян Огнев създали декоративните елементи на църквата Света Троица, Веляновата къща, и др.

Известни били и други майстори и художници като Ангел Велянов, Михалко Голев, Димитър Сирлещов, Иван Терзиев, Никола Бенин. Банско станал известен със своите дърворезби и местни майстори.

През 1817 или 1838 в Банско било открито килийно училище, а през 1848 - училище по взаимоучителната метода. Банско е родното място на народни будители, революционери и поети като Паисий Хилендарски - авторът на “История Славянобългарская” (1762), Неофит Рилски - основателят на светското образование и пръв български енциклопедист, Никола Вапцаров - виден български поет с международна известност.

От 18 и 19 век са запазени автентични укрепени и художествено украсени къщи, построени предимно от камък, с малки решетъчни прозорци, високи стени, тежки обковани порти и свързани с тесни и криволичещи калдъръмени улички.

Забележителни архитектурни паметници - примери за изящно изкуство са Веляновата, Бенината, Сирле6товата, Тодевата, Молеровата, Драгостиновата, Шарковата къщи. Църквата Света Троица, камбанарията с градския часовник, средновековната църква Успение на Света Богородица, със забележителния си дърворезбован иконостас, допринасят за изящната атмосфера на Банско.

Също достойни за внимание са къщите-музеи и музейните експозиции, дюкянчетата за сувенири и вилите за романтични празници, хотелите и ханчетата сгушени в тесните и живописни улици.